Grus grus och andra fåglar

En del av er kan möjligen ha uppfattat att jag är lite förjust i tranor (Grus grus)? Jag är visserligen mycket diskret och gör inte mycket väsen av det men det kan ändå hända att jag nämnt något om min vurm för dessa bevingade underverk. Eller för att uttrycka det i klartext: Jag är helt galen i tranor! Det är den häftigaste av fåglar med sin storlek, läte och förmåga att fara fram och tillbaka mellan oss och södra Spanien alternativt Tunisien som om det var en promenad till nästa kvarter. Det spelar ingen roll vad som händer i övrigt i världen med krig, pandemier och annat jävleskap - dom kommer på våren och åker söderut på hösten. Man kan lita på tranorna!
Och så kommer dom ju med våren! Man liksom bara vet att när man hör det första trantrumpetandet högt upp i luften då blir det ljusare, varmare och ... ja, helt enkelt lättare att leva.
 
Här i Skåne övernattar många vid Pulken, strax söder om Kristianstad på sin resa norrut. Bönderna däromkring matar dom för att på så sätt få ha sina egna nysådda åkrar i fred. Jag var där igår men mot att där normalt är hundratals på förmiddagen var där bara ca femtio. Jag gick in på Pulkens hemsida och fick förklaringen. Läs här:
Men jag hade en fantastiskt fin dag. Jag såg flera storkar, hörde lärkan, såg både rådjur och hjort och solen sken som besatt.
 
En liten bonus när man är åt Kristianstadshållet är ett besök i skovaruhuset Sko dej. Man går aldrig tomhänt därifrån. I år blev det ett par ljusblå. De ska invigas på lördag då den hulde maken bjudit in till himmamatch när di blåe ska klå Kalmar. Hoppas jag! Jag är även lovad ett besök på Eriks före matchen samt popcorn! Vad gör man inte för fotbollen, hmmm...😉
Köret!