En enda soppa (eller fler)

Har du en hyllmeter kokböcker? Eller en byrålåda full med recept som du dragit ur Hemmets Journal som du ska laga "en dag"? Eller en pärm med favoriter? Eller har du kanske alla tre varianterna och några till? Det hade jag! Och ändå lagade jag mest gamla favoriter som sitter i huvudet eller som jag hittade på utifrån vad som fanns hemma eller vad vi var sugna på.
 
Så beordrades jag av läkare att minska vikten och jag insåg att det inte går att fortsätta med grädde, smör och socker. Jag måste tänka i nya banor och lära mej att laga gott utan de tre ingredienserna, eller åtminstone med mycket mindre av dem. Det har varit en utmaning med varierande resultat. Ibland ini vassen gott och ibland...ja, vi fick mat den dagen också, i alla fall. 😄 Men vikten har minskat rejält så det har varit värt att lära nytt och vissa recept har blivit riktiga favoriter och dom tänker jag dela med mig av här på bloggen.
 
Vi äter ofta soppa till lunch och här är en helt vegetarisk kålsoppa med mycket smak från Viktväktarnas gigantiska receptbank. Och jag säger bara: Har du tänkt göra den men utesluta dillen så kan du lika bra göra en annan soppa för dillen gör sån skillnad!
 
Röd kålsoppa med sting, 4 pers
 
1 gul lök
Några klyftor vitlök
1 röd paprika
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
Salt
Peppar
5 hg vitkål
1 knippe dill
2 krm cayennpeppar
1 tsk sambal oelek
Hacka lök, vitlök och paprika. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, tomatpuré, krossade tomater, buljontärningar och paprikapulver. Låt koka på 10 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
 
Hacka vitkålen och lägg i kastrullen tillsammans med hackad dill. Koka ytterligare 30 minuter tills kålen är mjuk. Smaka av med cayenn, sambal, salt o peppar.
Idag körde vi den med bara en liten fralla till men om man vill så strimlar man i skinka eller gör pyttesmå frikadeller och slänger i några minuter innan servering.
 
Kom nu ihåg! Dillen är ett måste!
 
Köret!
 
1 Casa Loda:

skriven

Vi äter mycket soppa här hemma också, i dag blir det Minestrone. Denna soppan du gjort ska jag testa också, låter lite spännande med dillen.

2 Karin Rosén:

skriven

Hoppas den faller er på läppen! Lycka till!

Kommentera här: