Är vi hällörade?

Vi ränner rätt mycket i kyrkor. Inte i kyrkan utan i kyrkor. Särskilt när vi är på resa. Då kan det bli flera gånger på en vecka. Som denna veckan t ex när vi är på Hästö. Då var vi i Fredrikskyrkan och i Trefaldighetskyrkan, även kallad Tyska kyrkan inne i Karlskrona i söndags och igår var vi i Torhamns kyrka. Och kanske blir det nån mer?
 
Men jag tror ingen av oss varit på någon gudstjänst sedan vi konfirmerades och det var ju ett tag sedan. Det har varit ett antal dop, konfirmationer och begravningar men i övrigt har vi inte engagerat oss i den kyrkliga verksamheten.
 
Nä, det är själva byggnaderna och "inredningen" som drar. Och lugnet. Det är alltid så vilsamt att kliva in genom en kyrkport. Det är stilla, lite dämpat och rofyllt och det är det som är själva finessen. Man fylls liksom av ron och tar den med sig därifrån. Man (läs jag) blir lite mindre vass i kanterna, tålamodet ökar och tinnitusen minskar. Det blir luuuuugn i hela Rosénskan.
 
En annan sak med att besöka nya kyrkor är att det är roligt att se hur de olika enheterna är utformade. Vi vet ju att där ska finnas ett altare med en altartavla, en orgelläktare, en dopfunt, bänkar osv. Men vi vet aldrig hur de ser ut förrän vi är där.
 
Ta t ex bänkraderna i Fredrikskyrkan här i Karlskrona. Det är inga bänkrader. De är stolsrader. Jättevackra stolar i rader. Varje stol har ett unikt mönster eftersom de är gjorda av kohud. Så infernaliskt vackra, eller hur?! I alla fall om man, som jag, är ko-älskare.
 Trefaldighetskyrkan har visserligen bänkrader men inga rader. Såvida man inte kan benämna cirklar som rader. Hela kyrkrummet är nämligen cirkulärt och bänkarna förjer väggarnas form, alltså sitter man i cirklar. Väldigt speciellt och genialt löst så att alla ändå tittar åt samma håll, dvs mot altaret.
Torhamns kyrka har vanliga bänkrader, precis så obekväma som de brukar vara 😊 Men den kyrkan hade ett så vackert ljus. Förmodligen för att den moderna altartavlan som verkligen dominerade hela kyrkrummet var så ljus i sig, både i färger och i motiv. Många fina detaljer från livet i bygden. Vi läste i gästboken att en familj som var släkt med mannen som går och plöjer med sina hästar hade varit där nyligen. Fint!
 
Som svar på frågan i rubriken så NEJ, vi är icke hällörade. Men man vet ju aldrig! Det sägs ju att när fan blir gammal blir han religiös 😉
 
 Köret

Kommentera här: